Parcul Doja

Citeam cu câteva zile în urmă în acest post al unui coleg blogger timişorean, printre altele, cum că Parcul Doja ar fi cel mai urât parc din Timişoara. Citeam şi mă miram.

Photo-0029Este vorba de unul din ultimele parcuri reabilitate din oraş. Totul este nou în el, începând cu aleile şi gazonul, terminând cu mobilierul stradal şi corpurile de iluminat. Mai mult decât atât, nu doar că sunt noi, dar acestea sunt specifice epocii din care face parte parcul, şi anume mijloc de secol XIX. Dealtfel şi zona în care se găseşte parcul este una dintre cele mai bune din oraş, acesta fiind încadrat de străzile Braşov şi Caraiman, zonă înconjurată doar de clădiri istorice, aflate în stare bună. Singurele aspecte negative sunt date de populaţia colorată care populează cartierul, totuşi aceştia-mi par mai civilizaţi şi mai spălaţi ca tuciurii de prin alte părţi ale oraşului cum ar fi Aleea CFR.

Photo-0030 Nu doar că a fost reamenajat, dar parcul este şi îngrijit. De patru ani de când trec ocazional prin zonă, îl găsesc tot timpul aranjat, curat şi ocrotit de vandalismul omniprezent de altfel în oraş. Este unul din puţinele locuri din oraş în care cred că ar rezista ghivece cu flori în aer liber, nesupravegheate. Iarba nu este călcată şi florile plantate nu sunt distruse. Asemenea, punctele termice care nu şi-ar găsi locul în parc sunt discret ascunse după gărduleţe acoperite cu verdeaţă.

Aşadar, sper că afirmaţia din respectivul blog este doar o concluzie greşit trasă, şi nu o precepţie reală a locuitorilor oraşului pe care în acest caz, nu i-aş mai putea înţelege. Sper să se fi răspuns în chestionar la întrebarea: „Care este cel mai frumos parc din oraş?” , parcul Doja nefiind aşa cunoscut ar fi urmat să nu obţină atâtea menţiuni ca celelalte, mai mari, mai vizitate şi mai cunoscute. Dacă întrebarea a fost „Care e cel mai urât parc?” aşa cum reiese din enunţul de pe blog, iar răspunsul a fost Parcul Doja, atunci cred că avem cu adevărat o problemă de percepţie a frumosului.

Reclame

15 Responses to Parcul Doja

 1. Anda spune:

  Sincer si mie imi place parculetul asta. E mic, intr-adevar, dar zona e foarte linistita, si da, cladirile sunt frumoase. Pacat ca nu mai trec asa des in ultima vreme pe-acolo.

 2. Richie spune:

  Arata bine parcul dar sincer nu prea stiu unde este… Si apropo cine a facut topul ala? Ce autoritate are? Ca asa pot zice si eu ca am facut un top asnoapte-n vis.

  • Parcul este in spatele fostei Policlinici cu Plata, Palatul Flavia, undeva intre Splaiul Vladimirescu (cel cu restaurantul Flora) si liniile de tramvai ce leaga Pta Maria de Pta Balcescu.
   De top imi aduc aminte, a fost facut acum ceva vreme, prin iarna-primavara parca de un grup de la Facultatea de Sociologie, iar presa doar l-a preluat, ca de altfel si colegul nostru de la blogul mentionat mai sus.

 3. Vania spune:

  Parcul l-am „frecat” în perioada 1971-1975. Acum este mult schimbat. Sigur, eu îl prefer pe cel de atunci când, din motive de vârstă, toate aveau un alt parfum…

 4. Dojo spune:

  Stai ca da cu virgula un pic. Pentru multi parcul „doja” e ala dinspre Balcescu, pe linia de tramvai. Unde au facut in colt o biserica (ne lipsea al naibii inca una). Ala e chiar vraiste. E posibil deci sa nu se fi localizat corect. Cel despre care spui arata tip-top, deci nu prea cred ca putem spune ca e „naspa”.

 5. dAImon spune:

  @Dojo: cel care e fix langa linia de tramvai e Doina, pe stanga. Mda, prea multi se incurca atunci cand vine vorba de astea doua. Doja e mai aproape de Maria, cum faci stanga pe Henri Berthold.

  Ce sa zic, daca asta e urat, Parcul Copiilor cum e? Oribil?

 6. afilon spune:

  ala-i parcul doina. recunosc ca pe cind eram copil si mergeam la 22 la „scoala veche” tot doja-i ziceam si ma certam cu colegii care stateau in maria pe tema „adevaratului” parc doja.

  pe vremuri in locul bisericii de care vorbesti era o fintina pe care nu-mi amintesc s-o fi vazut curgind vreodata, eu o stiam sub denumirea de „fintina militienilor”, da-i posibil sa fi ris de mine vreun adult.

  de caprioara din piata crucii, pe locul actualei cruci de marmura, isi mai adunce aminte cineva?

 7. Alexander spune:

  E mic ?!? Si ce e cu asta ?

  Nu stiti ca lucrurile bune vin in pachete mici ? 🙂

 8. grety spune:

  sunt unii ordinari, care oric`um spun despre orice se face in oras ca se face rau. culmea e ca noi distrugem ideea de „orasul florilor”. prin atitudine si vb.

 9. Alexander spune:

  Noi distrugem intreaga Romanie din cauza mentalitatii…

  Tot nu imi vine sa cred cata prostie e in clasa politica si nu numai.

  Adica sunt decizii care le iau, complet ilogice, si eu la 18 ani cred ca as lua decizii mai bune…

  Pacat…

 10. Lau spune:

  @afilon: eram mic pe atunci, dar sigur imi amintesc de caprioara! Stie cineva oare unde au dus-o?

 11. Mai, mie parcul ala imi place mult de tot. Stau prea departe de el si nu ajung decat prea rar. Stiu insa ca aveam un prieten care statea in apropierea lui si de cate ori mergeam la el, ieseam in parcul ala seara si statea la o sticla de Cola sa mai povestim. Tre sa bag si eu un ochi pe topul ala.

 12. strongindependentwoman spune:

  Eh, iara topuri masluite…

 13. Dan-Adrian Caramidariu spune:

  Domnule,

  parcul acela nu are cum sa fie cel mai urât din oraș fie și pentru simplul fapt că este înconjurat de un ansamblu aproape unitar de clădiri Jugendstil/Secession, unice în Timișoara și în România. Parcul, de altfel frumos amenajat, cu un monument al Lidiei Saskia Menczel, și construcțiile adiacente ar putea forma un adevărat punct de atracție turistică, dacă ar fi și renovate palatele din jur. Pentru că sunt niște palate. Suntem orașul care avem cele mai multe clădiri Jugendstil/Art Nouveau/Secession din România și ar fi un mare atuu turistic pentru noi.

  Blogdebănățean

  (propun link exchange)

 14. hpv spune:

  din poze chiar pare un parc in regula ;))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: